Benro пусна на пазара три нови серии стативи и фото глави. Започваме с първата серия стативи, които са туристически и приличат на добре познатата серия Wide Angel. Както знаем туристическите стативи са предвидени да са компактни, леки и същевременно да запазват стабилността както при традиционните стативи.

BAT

Серията носи името Benro Bat. Най-интересното при тази серия е възможността да се избират до 5 различни ъгъла за разкрач, като последният е малко преди крака на статива да се обърне на обратно и това позволява, докато два крака са стъпили на земята, третият да се подпре, например на стена. По този начин може да “сбутаме” статива в ъгъла на стаята и така да имаме максимален зрителен ъгъл при снимане на интериор.

Възможността на всеки отделен крак да се разгъва на повече ъгли, позволява добро стабилизиране при неравни повърхности, което е особено удобно за планинарите.

Серията ще се предлага в 8 варианта – 4 карбонови и 4 алуминиеви модела, както и 4 варианта в комплектация с VX ябълковидна глава.

Освен повечето ъгли на разгъване, Bat серията може да се похвали още с подобрен дизайн на конструкцията, с цел олекотяване, допълнително разгъваща се централна колона, нова карбонова оплетка за по-голяма товароносимост, нови заключващи елементи и нови гумени крачета, адаптиращи се към основата.

Да не забравяме и добре познатата опция, статива да се превърне в монопод, като се използва един от краката му.

Bat колекция

 

RHINO

Серията представлява професионални основи, изградени от карбонови влакна. Тези основи са създадени с цел да имат голяма товароносимост, но същевременно да са леки и преносими,

Най-леката основа е под един килограм, а има товароносимост 12 кг, а най-голямата е 1,68 кг и има товароносимост до 22 кг.

Ще се предлага в 4 варианта като размер, както и в комплектовка с VX ябълковидна глава от различен тип, в зависимост от модела. Тук също имаме подобренията, за които споменахме в Bat серията като: подобрени заключващи елементи, нова карбонова оплетка, самонагаждащи се гумени накрайници и в добавка, 3 гнезда с 1/4 инч резба в събирателната основа, за закрепване на допълнителни аксесоари.

Rhino колекция

 

TORTOISE

са основи, създадени за лесна преносимост, като най-лекият модел тежи около 580 гр и има товароносимост до 10 кг. Изработени са от карбон с нова оплетка за повишаване на товароносимостта, и намаляване на теглото.

Те могат да бъдат фото или видео ориентирани, в зависимост дали имат плоска основа или гнездо за полусфера – необходима за изравняване на видео главата.

Липсата на централна колона позволява на тези основи да ляга до 75 мм от земята, позволявайки стабилно фото или видео заснемане от изключително нисък ракурс.

Тук също може да откриете новите системи за заключване на краката, самонагаждащите се гумени накрайници, както и гнезда на резба в основата за закачане на различни аксесоари.

Серията включва 5 карбонови модела с дължина в сгънато състояние между 215 и 470 мм и ще се предлага, както самостоятелно само основи, така и в 5 фото комплекта с GX глава и 4 видео комплекта с прилежащи видео глави.

Нов модел и на добре познатата T серия с представител T980EX. Това е класически видео статив от бюджетно базов клас, предназначен за любители.

Изработен от алуминий и с монтирана видео глава с товароносимост до 5 кг, той може да носи малки видео камери или среден клас DSLR модели, снимащи видео.

Краката имат фиксатори, предпазващи ги от преразкрачване и завършват със сравнително големи самонагаждащи се гумени пети.

Видео главата има известно съпротивление по хоризонтала и вертикала, с цел подпомагане на плавна работа при заснемане на видео.

Tortosie колекция

Сега няколко думи и за новите фото глави, за които споменахме по-горе – VX и GX.

VX фото главите са от ябълковиден тип, олекотени, но с повишена товароносимост (до 30 кг при най-големият модел). Интересното при тях е, че могат да панорамират на 360 градуса или по-класическият метод от основата на главата, или посредством въртене на платформата за закрепване на плочката.

Благодарение на тази новост вече може да правите панорамиране под почти всякакъв ъгъл.

GX главите са от по-висок клас, притежават качествата на VX серията, но са с по-нисък и разлят профил, което позволява по-големи ябълки, от там по-голяма прецизност при работа и респективно по-голяма товароносимост (до 35 кг).

Двойно панорамиране, като имаме фино разграфяване, както на основата, така и на платформата за закрепване на плочката.

Предназначени са предимно за Benro Tortoise основите, които както споменахме, са леки и компактни и такъв тип ниско профилни глави биха ги допълнили чудесно.